Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

На фестивала „Семе Българско“ всеки ще може да сподели хубавите си моменти в България в специална книга

Актуални агро новини.На фестивала „Семе Българско“ всеки ще може да сподели хубавите си моменти в България в специална книга.

Книга, в която всеки посетител да напише какво за него е България, е една от новостите, които са подготвили организаторите на шестото издание на Националния фестивал "Семе българско". Той ще се проведе на 20 и 21 април в парк "Казармите" с подкрепата на Община Севлиево.

Инициативата е наречена "За мен България е..." , а екипът, стоящ зад събитието, вярва, че, ако споделяме хубавите неща, които ни свързват с България, ако помним и говорим за всичко случило се по земите ни, ако си напомняме по-често, че страната ни е късче от Рая, то това ще промени нас и нещата около нас, защото всичко зависи от избора ни!  

В рамките на тазгодишното издание на фестивала "Семе българско" са планирани редица дейности, с които да бъде привлечен интереса на посетителите към българското в различните му форми.

Етнологът Анелия Милушева ще направи възстановка на моминския обичай "Кумичене". Кумиченето е интересен пролетен обичай, срещан в миналото в различни райони на страната, като Плевенско, Еленско, Сливенско, Шуменско и др. Изпълнява се на Цветница (Връбница). С него приключват пролетните момински игри. В рамките на "Семе българско", под формата на игра и чрез приказно обяснение на самия обред, желаещите да участват момичета, ще имат възможността да се пренесат назад във времето, да свият свой собствен венец от върба и ритуално да го пуснат в реката, пък ще се види коя от тях кумица ще стане. Участието във възстановката не изисква специално облекло, но ако някой реши да облече своята народна носия, ще допринесе за празничното настроение и красотата на ритуала.

Съхранените традиции, опит и знания ще споделят гостите на шестото издание на Национален фестивал "Семе българско" от българското училище в Лондон "Боянъ Мага". В рамките на събитието те ще реализират и ателие за бременни, в което канят всички бъдещи майки да усвоят различни изкуства, а за децата подготвят работилница, в която да се учат на моделиране с глина и на рисуване чрез наблюдение на природата. Учебното заведение е създадено през 2011 г., а днес учениците в са над 400 с 25 преподаватели.  В училището се  изучават  български език, литература, история и география на България, природа, фолклор и изкуства: музика, пеене, рисуване, театър, калиграфия, занаяти, цигулка, пиано, виола, китара. чело.Училището дава възможност на своите ученици да се пренесат във времето на Кирил и Методий, да се опитат да напишат страница от техните древни книги – на старобългарски, за да усетят епохата и мисията на двамата братя и техните ученици.

В ателие "Глаголица – свещената българска писменост" основателят на училището по българска култура в Сладка вода, автор на сайта www.historybg.info и автор на електронния учебник по български език за децата на българите от чужбина - www.bgezik.info - Койно Койнов ще запознае желаещите с историята на глаголицата - нейното създаване, разпространение, с образци от глаголически текстове. Ще обяснява за структурата на глаголицата, основната й форма, общите й елементи с българската руническа писменост и с писмеността брахми. За най-любознателните Койнов е подготвил пера за писане и тушове, с които всеки, който желае ще може да напише кратък текст на глаголица.

За децата-посетители на фестивала тази година ще се грижат приятелите от сдружение "Занимания за знания". През двата фестивални дни те ще реализират работилница, в която децата да сглобяват къщички за птички, след което да ги боядисват с подбрани бои на водна основа.  Освен това ще организират и ателие за изработване на цветя от хартия, както и такова за рисуване на камъни, които да разказват история - известна приказка или пък популярно събитие. Сдружението е предвидило занимания и за най-малките деца - дървени къщички, в които те да се забавляват, творейки - работилница-сервиз за коли за момчетата, а другата - зеленчуков пазар и бар с лимонада, подходяща за малките дами. Сдружение "Занимания за знания" - Севлиево е кауза, която цели да популяризира дейности за активно и осмислено спомагане на ранното детско развитие извън детската градина и училището. Чрез структурирани занимания като курсове, семинари и обучения да се насърчи осъзнатото родителство и проактивния подход към децата.

„Чрез съхраняването и опазването на традициите ние поддържаме живи българския бит и обичаи. За мен е изключителна чест да видя толкова много запазени или възродени традиции, каквито се подготвят на „Семе Българско“, сподели и кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates