Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Биопроизводители готвят протести, напрежението в сектора остава

Актуални агро новини.Биопроизводители готвят протести, напрежението в сектора остава.

Биопроизводителите готвят протести. Напрежението в сектора се създаде, след като не беше подновен лицензът на една от дългогодишните сертифициращи фирми. Близо 500 стопани трябва да се прехвърлят към друг контролиращ орган.

От земеделското министерство дадоха на биопроизводителите едномесечен срок, в който да се прехвърлят към друга сертифицираща фирма – с изричното изискване договорът да бъде с дата от 31 март – срокът, до който беше валиден отнетия лиценз на „Кю сертификейшън“.

Засега остават в сила и новите свръхрестриктивни правила върху сектор биологично производство, които земеделското министерство наложи след два одитни доклада – от Брюксел и от София. На работна среща между бранша и ведомство е постигнато съгласие за промени в наредбата, но те още не са факт.

Една проба на сурова биоземедеделска продукция струва около 300 лева, на преработена стига до 600. Тези разходи са за сметка на стопаните. Сегашната политика на министерството удря по реалните стопани, които произвеждат, категорични са от бранша. Освен, че готвят протести, от Българска асоциация „Биопродукти“ ще подадат сигнал и до Европейската комисия.

 Автор: Анета Божидарова

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates