Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Поразени от слани овошки край Силистра

Актуални агро новини.Поразени от слани овошки край Силистра.

Слани са нанесли сериозни поражения на овошките в района на Силистра, заявиха от Съюза на дунавските овощари. Браншовиците се опасяват, че стопаните ще имат сериозни загуби от новата реколта, защото на места градините са увредени на 100%.  

От 23 март до края на месеца почти всеки ден са се образували слани. Температурите вечер са падали до минусови стойности, имало е нощи до минус 6 градуса. Овощарите са се опитали да предпазят дръвчетата си чрез задимяване, което е мярка срещу пролетните измръзвания, но това не е довело до очаквания резултат.

Черешови, кайсиеви и сливови са насажденията, на които сланата е погубила цъфтежа. Това означава ниски доходи за овощарите от района на Силистра и слаба нова реколта, обясняват от браншовата организация. В тази връзка настояването е стопаните да бъдат компенсирани по държавната схема за пропаднали площи. Необходимо е овощарите да си извадят констативен протокол от Областните служби по земеделие за пропаднали площи вследствие на природно явление слана.

От Съюза на дунавските овощари определиха като тежка и неблагоприятна и тази година за стопаните. Те припомниха, че през 2018-та също са имали поражения на дръвчетата и съответно по-слаба реколта за района на Силистра.

 

Автор: Данаил Андреев

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates