Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Аграрната комисия гласува предложенията за реформа на ОСП

Актуални агро новини.Аграрната комисия гласува предложенията за реформа на ОСП.

Да има таван от 100 хиляди евро при директните плащания. Това гласува Аграрната комисия в Европейския парламент на заседанието си в Брюксел. Депутатите препоръчват освен това да се създаде единна обсерватория за наблюдение на селскостопанските пазари.

Ограничението на директните плащания да бъде по-скоро символично, поиска мнозинството в Аграрната комисия. Това означава, че всички държави ще въведат горна граница от 100 хиляди евро, но ще се приспадат половината от разходите за заплати. Няма да се смятат и субсидиите, давани за екологични мерки в рамките на Първия стълб.

Решението на народните представители предвижда 60 процента от директните плащания да останат под формата на базисна помощ за подкрепа на доходите на фермерите. Останалата част ще бъде за екологични мерки, а всяка държава и в бъдеще ще има правото да дава 10 на сто от общата сума за обвързани плащания. С така приетите текстове депутатите одобриха до голяма степен предложенията на Европейската комисия за реформи на Общата селскостопанска политика, като против бяха представители на Зелените, Левите и отделни народни представители от Социалдемократите.

При реформата на пазарните отношения членовете на Аграрната комисия поискаха създаването на единна служба за наблюдение на селскостопанските пазари във всички държави членки, за да се повиши прозрачността и да се даде възможност на индустрията да се подготви при пазарни колебания. Препоръчва се тази служба да обхваща широк спектър от селскостопански сектори, включително зърнени култури, плодове и зеленчуци, месо и вино, и да събира статистически данни за производството и доставките, вноса и износа, печалбите и цените.

Позицията на Агрокомисията няма да влезе в пленарната зала на Европейския парламент преди изборите през май. Това означава, че е възможно следващият състав на парламента да я отхвърли.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates