Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Русия въвежда сезонни квоти за внос на плодове

Актуални агро новини.Русия въвежда сезонни квоти за внос на плодове.

В Русия въвеждат сезонни квоти за внос на плодове. Причината - овощарският сектор все още изпитва проблеми и не може да задоволи изцяло вътрешното потребление. 

По време на дебат в Държавната думата стана ясно, че производителите на плодове във Федерацията се нуждаят от подкрепа, както по отношение на производството на ябълки, така и при реализацията им в периода на масово прибиране на реколтата. Страната разполага с достатъчно големи плодородни площи и подходящ климат, но производството все още изостава. през 2018-та са събрани малко над 1 милион тона ябълки. За същия период са внесени 843 хиляди тона, показват данните на митниците, като основен доставчик е Молдова с 246 хиляди тона.

Държавата трябва да създаде стимули за инвестиции от страна на овощарите, особено за изграждането на складови бази, настояват стопаните. Те предлагат средствата като компенсация за преки инвестиции да бъдат увеличени с 50 процента.

В същото време по-евтината стока от чужбина подрива пазара и смъква изкупните цени, тъй като търговците купуват директно от чуждестранни производители. Често това става без предварителна атестация, контрол на технологията на производство, проверка на използваните продукти за растителна защита и т.н. В тази връзка е предложено да се върнат пълномощията на Руската служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор да осъществява контрол на безопасността на използваните пестициди и агрохимикали на принципа "от полето до рафта. 

 

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates