Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

САЩ ще облагат европейски стоки за 11 млрд. долара

Актуални агро новини.САЩ ще облагат европейски стоки за 11 млрд. долара.

Вносни мита за европейски продукти за 11 милиарда долара може да наложат Съединените щати в отговор на финансирането на европейска компания за самолетостроене. Сред предвидените за обмитяване стоки са хеликоптери, сирена и вина, ски и мотоциклети.

Според Вашингтон тези стоки са част от арбитражно дело, заведено от Брюксел в Световната търговска организация. Резултатите от делото се очакват до няколко месеца, но обмисляните от американската администрация мита ще доведат до още по-обтегнати търговски отношения между двете страни на Атлантическия океан, опасяват се в Брюксел.

"Haшaтa ĸpaйнa цeл e дa пocтигнeм cпopaзyмeниe c EC зa пpeмaxвaнe нa вcичĸи видoвe cyбcидии зa пpoизвoдитeля нa гpaждaнcĸи caмoлeти. Koгaтo EC пpeĸpaти тeзи вpeдни пpaĸтиĸи, aмepиĸaнcĸитe митa, въвeдeни в oтгoвop, мoжe дa бъдaт пpeмaxнaти", пocoчвa Poбъpт Лaйтизъp oт Aмepиĸaнcĸoтo тъpгoвcĸo пpeдcтaвитeлcтвo.

Планираните нови мита са поредната подобна стъпка на Вашингтон, след като през миналата година бяха въведени налози върху вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз. На дневен ред все още са и евентуални мита за европейски автомобили.

В отговор на американските мерки Брюксел въведе мита върху стоки от Съединените щати на стойност 2,8 милиарда евро, в това число за уиски, мотоциклети и дънки.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates