Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

ФНСЗ: Ще има българско трудово аташе в Италия

Актуални агро новини.ФНСЗ: Ще има българско трудово аташе в Италия.

От следващата година в

Италия ще има българско трудово аташе. Това съобщиха от Федерацията на независимите синдикати в земеделието. Причината – в страната има най-много българи-работници, заети в селското стопанство, които често биват експлоатирани, а трудът им не е деклариран.

Около 500 хиляди души ежегодно напускат България, за да работят в Южна Европа предимно в Испания, Англия и Италия. Наред с Гърция, Белгия и Холандия това са държавите, в които българите избират да се трудят като сезонни работници в земеделието. Причината – минималната часова ставка в европейските страни е от 2 до 4 пъти по-голяма от българската, обясняват синдикатите.

Оказва се, че Италия е една от европейските държави с най-голяма концентрация на български сезонни работници. Отивайки там работниците-мигранти попадат в модерно робство.

Българското трудово аташе в Италия ще информира работещите и ще оказва закрила на българите, посочиха синдикатите. А докато бъде избрано официално трудовото аташе от държавата, синдикатите вече са изпратили свой пратеник в Италия. В момента той бори недекларираната заетост и модерното робство в земеделието.

Автор: Данаил Андреев

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates