Актуални агро новини.Иновативно приложение на пшеничните трици.

Пшеничните трици имат иновативно приложение. Полска компания произвежда биоразградима посуда за еднократна употреба, изработена именно от непреработени пшенични трици. Иновацията е била представена на екоизложение в Торонто, пише https://greentech.bg/.

Обичайно една пластмасова тарелка за еднократна употреба се разгражда с години, като в зависимост от вида на пластмасата и дебелината това може да трае до 500 години. Чинийките на Biotrem обаче се разграждат чрез компостиране само за един месец. Те са изработени от компресирани пшенични трици – страничен продукт от процеса на смилане на зърнени култури. 

Съдовете от пшенични трици могат да съдържат топли или студени храни, течности или твърди вещества и са безопасни за използване микровълнови печки. От кътчетата а пикник до бара – новите биоразградими чаши и чинии могат да намалят отпадъците, които отиват на депото.

Идеята хрумнала на Йержи Висоцки – земеделец и мелничар. Всеки път, когато смила пшеница, му остават солидно количество трици. Чрез проба и грешка обаче той установил, че смесването им с вода, а след това нагряването и пресоването води до формирането на здрав материал. Сам сглобил и първата машина за пресоване на чинийки в собствената си ферма.