Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Иновативно приложение на пшеничните трици

Актуални агро новини.Иновативно приложение на пшеничните трици.

Пшеничните трици имат иновативно приложение. Полска компания произвежда биоразградима посуда за еднократна употреба, изработена именно от непреработени пшенични трици. Иновацията е била представена на екоизложение в Торонто, пише https://greentech.bg/.

Обичайно една пластмасова тарелка за еднократна употреба се разгражда с години, като в зависимост от вида на пластмасата и дебелината това може да трае до 500 години. Чинийките на Biotrem обаче се разграждат чрез компостиране само за един месец. Те са изработени от компресирани пшенични трици – страничен продукт от процеса на смилане на зърнени култури. 

Съдовете от пшенични трици могат да съдържат топли или студени храни, течности или твърди вещества и са безопасни за използване микровълнови печки. От кътчетата а пикник до бара – новите биоразградими чаши и чинии могат да намалят отпадъците, които отиват на депото.

Идеята хрумнала на Йержи Висоцки – земеделец и мелничар. Всеки път, когато смила пшеница, му остават солидно количество трици. Чрез проба и грешка обаче той установил, че смесването им с вода, а след това нагряването и пресоването води до формирането на здрав материал. Сам сглобил и първата машина за пресоване на чинийки в собствената си ферма. 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates