Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Заработи най-големият ветропарк в Балтийско море

Актуални агро новини.Заработи най-големият ветропарк в Балтийско море.

Най-големият офшорен ветропарк в Балтийско море официално започна работа. Перките са разположени между датския остров Борнхолм и германския остров Рюген и вече от няколко месеца произвеждат електричество. 

Става дума за датско-германски проект, а на официалното откриване присъстваха германската канцлерка Ангела Меркел, норвежкият министър на енергетиката и френският министър на околната среда.

Ветрогенераторите имат обща мощност от 385 мегавата и могат да захранват около 400 хиляди домакинства с електричество. На площ от 39 квадратни километра са инсталирани 60 перки, които се издигат на 100 метра височина над водите на Балтийско море. Заедно с роторите височината достига 175 метра. Строителството започна през август 2017 година, когато на дъното бяха спуснати първите основи, а първият ток потече още през септември миналата година.

Две дружества от Германия и Дания си поделят разноските от 1,2 милиарда евро, като 70 процента от сумата са дадени за части и труд на германски изпълнители. Основите са от стомана и са изработени в Рощок, а трансформаторната станция, също разположена в морето, е произведена във Франция. За изграждането на инсталацията са работили повече от 5 хиляди души.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates