Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Нужно е криминализиране отравянето на пчелите

Нужно е криминализиране отравянето на пчелите и спешна промяна на нормативната уредба в защита живота на пчелните семейства. Това заяви на протестен митинг в Плевен Михаил Михайлов - председател на Обединения български пчеларски съюз.

В Плевенския регион са пострадали над 100 000 пчелни семейства, посочи председателят на Областния съюз доц.Юлиян Станчев на протеста, който премина под мотото "Да спасим пчелите и пчеларите". Той бе организиран по повод многобройните отравяния на пчели в Плевенско и страната. Местните пчелари бяха подкрепени от съседни региони и от Южна България.

На митинга бе приета протестна декларация, която ще бъде изпратена до Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/, заедно с подписка в подкрепа на исканията в документа.

Силвия Василева - директор на дирекция "Животновъдство" в МЗХГ, заяви пред протестиращите, че ситуацията е изключително неприятна, има злоупотреби при пръсканията, не се спазва законодателството. Тя посочи, че по разпореждане на министъра на земеделието е свикан спешно Съветът по пчеларството, който е конструиран преди два месеца, за да предприеме актуализиране на Наредба номер 13, която регулира отношенията в тази сфера.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates