Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Министър Танева: Над 1,3 млн. лв. са изплатени към момента на тютюнопроизводители по „de minimis“

Актуални агро новини.Министър Танева: Над 1,3 млн. лв. са изплатени към момента на тютюнопроизводители по „de minimis“.

Над 1,3 млн. лв. са изплатени към момента на тютюнопроизводители по схемата „de minimis“ за обезщетения за предадена и неизплатена продукция от предходни години. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която заедно с премиера Бойко Борисов се срещнаха с тютюнопроизводители в село Пристое, Област Шумен. Тя припомни, че бюджет  в размер на  3,2 млн. лв. е гласуван от УС на Държавен фонд „Земеделие“ след среща на тютюнопроизводители с министър-председателя. „Това е първата и единствена по рода си подобна помощ, която се дава на производители. Трябва да сте убедени, че това е специално разбиране към вас, за трудното земеделие и дейност, с които се занимавате“, категорична бе министър Танева.


„Идвам да се уверя дали Министерството и Държавен фонд „Земеделие“ изпълняват това, което съм разпоредил. Разбрах, че се действа в график. За  догодина бюджетът върви добре, така че да сте спокойни“, заяви премиерът. Той призова производителите да застраховат продукцията си, за да е по-лесно след това подпомагането при бедствия.
Министър Танева посочи, че от общо 808 приети заявления са изплатени близо 350. „Не е платено на тези, които трябва да коригират документите си. Проблемите, възникнали по повод подадените документи, се комуникират със заявителите. Надявам се в началото на юни плащанията да са приключили, но това зависи от вас“, отбеляза министър Танева.
Министър Десислава Танева съобщи, че през последното денонощие три района в страната са поразени от градушка. Това са Нова Загора, Стара Загора и Карлово.  „За съжаление прогнозите за времето в близката седмица са подобни. От тези три района, два от тях нямат покритие за противоградова защита от Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ) и пораженията там са значителни. В единия от тях обаче има противоградова защита и последствията след градушката са в значително по-малки размери, тъй като се намалява силата на въздействието и големината на градовото зърно е по-малко“, уточни министърът.


Тя припомни, че пострадалите земеделски стопани могат да кандидатстват за обезщетение, само ако продукцията им е поразена от градушка на 100 %. „Трябва да се уведомят Областните и Общинските дирекции по земеделие. От тази сутрин съответните Общински служби обследват пострадалите площ. Изчакваме земеделските производители по тяхна преценка да подадат молба за обезщетение, тъй като помощта за пропаднали площи после влияе върху отпускането на други помощи. Държавата обезщетява по-добре площите, които са застраховани“, каза още министър Танева. По първоначални данни от Областните дирекции по земеделие в трите района са пострадали малко над 4 хил.дка земеделски площи .
Тя припомни, че продължава доизграждането на нови ракетни площадки. До 10 дни се очаква да започнат работа още нови 63. „Надявам се с тези допълнителни съоръжения да можем да засилим защитата и да намалим пораженията от градушки“, обясни министърът на земеделието, храните и горите.
По данни на ИАБГ от началото на активния сезон за противоградова защита до момента са изстреляни 1284 ракети, от които 477 само през вчерашния ден в областите, Стара Загора, Сливен, Пловдив, Пазарджик и Плевен. 199 са ракетните площадки в страната, като всяка от тях разполага с по 30 ракети. Към момента има в наличност близо 12 хил. ракети.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates