Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

ЕК регистрира гражданската инициатива "Спасете пчелите"

Актуални агро новини.ЕК регистрира гражданската инициатива "Спасете пчелите".

Европейската комисия регистрира гражданската инициатива "Спасете пчелите" на ниво Европейски съюз. За да се разгледат исканията, са необходими минимум 1 милион подписа от най-малко седем различни държави. Организаторите на инициативата настояват Брюксел да създаде законови предписания, с които да запази жизненото пространство на насекомите, които са индикатор за чиста околна среда. След регистрацията инициативата има 12 месеца, за да събере необходимите подписи, пише agrarheute.

Сред най-важните искания на инициативата са биоразнообразието да се превърне в една от основните цели на бъдещата Обща селскостопанска политика. В тази връзка трябва да се намали употребата на пестициди и изкуствени торове и да се създадат специални региони за защита на насекомите. Организаторите настояват и за по-интензивно наблюдение на популациите и засилени научни изследвания в тази област. Събраните подписи ще бъдат представени пред европейските институции, които имат правото да издават законови предписания, отнасящи се до вътрешния пазар, селскостопанската политика, защитата на общественото здраве и опазването на природата.

Европейската комисия приема инициативата като допустима и я регистрира с дата 27 май 2019 година. Тогава започва и едногодишният срок за събирането на подписите. В случай, че необходимият брой подписи бъде събран в посочения срок, Комисията трябва да реагира в рамките на три месеца. Тя може да приеме или да отхвърли исканията, но и в двата случая е длъжна да аргументира своето решение. 

Припомняме ви, че миналата година русенски ученици разработиха биопестицид, който не убива пчелите и гарантира отглеждането на екологично чисти плодове и зеленчуци. За разработката си, учебната компания ВИКЕМ на десетокласници от Русенската математическа гимназия беше обявена за най-добрата в България. Това стана на Десетото издание на младежкия предприемачески форум на Джуниър Ачийвмънт „Изгряващи звезди". Биопестицидът се предлага в агроаптеките под формата на капсули.

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates