Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Румъния с амбициозни цели за ОСП

Актуални агро новини.Румъния с амбициозни цели за ОСП.

Амбициозни цели за Общата селскостопанска политика преследва румънското европредседателство. По време на Аграрния съвет в Брюксел румънският министър на земеделието обяви, че иска да постигне обща позиция по въпросите за реформите на ОСП до края на полугодието.

В центъра на вниманието на аграрните министри бяха най-вече технически подробности за администрацията на Общата селскостопанска политика, без това да доведе до напредък по основните въпроси. Става дума за предложените от комисар Фил Хоган доклади за разходите в сектора, които всяка държава ежегодно трябва да съставя, както и за искането му на всеки 12 месеца да се съобщава за напредъка в областта на селското стопанство и на екологията. Повечето министри обаче са на мнение, че това представлява непосилна административна тежест, а успехите не винаги са измерими за толкова кратък период и понякога отнема повече от една година, докато те станат видими.

Затова няколко източноевропейски страни, начело с Унгария, предлагат напредъкът по стратегическите планове да се документира само два пъти, веднъж на полувремето и веднъж в края на многогодишната рамка. В западните държави искат докладът да се представя на две години, докато Хоган държи на ежегодните доклади, за да може плановете да се адаптират своевременно.

По време на срещата стана ясно още, че решение относно бъдещето на ОСП не може да има, преди конкретика за бюджета за аграрния сектор. А той зависи от общия бюджет на Европейския съюз. Затова Франция, Австрия, Испания, Ирландия, Полша, Холандия, Германия и Дания настояха за допълнителни преговори. В същото време Румъния и комисар Хоган смятат, че обща позиция е възможна още през юни, а преговорите с Европейския парламент биха могли да започнат през есента. 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates