Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Италия със засилени мерки срещу африканската чума

Актуални агро новини.Италия със засилени мерки срещу африканската чума.

Италианските власти затягат контрола за предотвратяване на зараза с африканска чума по свинете. Мярката се налага заради разпространението на болестта в някои европейски страни.

В случай, че заболяването достигне Италия, това ще бъде катастрофално за свиневъдния сектор в страната, смятат властите в Рим. Затова от министерството на здравеопазването призоваха местните ветеринарни служби и другите контролни органи да засилят мерките за наблюдения на биобезопасността както при превоза на животни, така и в самите ферми, на местата за дезинфекциране на камионите и кланиците.

В съобщение, разпратено от земеделския министър до всички регионални и общински служби, се припомнят правилата за биобезопасност, посочени в Европейския регламент за здравето на животните от 2016 година. Препоръчва се и затягане на контрола при процедурите за чистене и дезинфекция на транспортните средства, включително използване на миещи средства и методи за товарене и разтоварване на свине.

По-рано този месец подобни мерки предприеха Франция, Дания, Канада, Съединените щати и други страни, където все още няма огнища на африканска чума по свинете.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates