Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Вино ще отлежава на дъното на Боденското езеро

Актуални агро новини.Вино ще отлежава на дъното на Боденското езеро.

Две цистерни с по хиляда литра червено и бяло вино потопи австрийски винар в залива Брегенц на Боденското езеро. Там бялото вино ще отлежава половин година, а червеното - 12 месеца.

Цистерните се намират на 60 метра дълбочина, а целта на експеримента е да се разбере какво влияние върху качеството и вкуса на виното ще имат постоянната температура от 4 градуса, силното налягане и тъмнината. За да се предпазят цистерните от затъване в тинята на дъното, те са поставени върху специално изработени стойки.

В акцията участваха водолази, сътрудници на спасителната служба, както и учени от Института за виното в Австрия. За да проверят дали ароматът на напитката ще се промени по време на подводния си престой, изследователите са я подложили на обстоен химичен анализ, а опитни дегустатори са тествали вкусовите й качества. За сравнение в хладилна камера с температура от 5 градуса са поставени бутилки от същото вино.

Според специалистите отлежаването на дъното на езерото не би трябвало да се отрази на виното. Очакванията са ниската температура и налягането да забавят значително микробиологичните процеси. Засега акцията ще остане еднократна, тъй като властите са разрешили цистерните да останат на дъното най-много до края на идната година.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates