Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Градушки и валежи се очакват през идните дни

Актуални агро новини.Градушки и валежи се очакват през идните дни.

Пороен дъжд с градушка нанесе огромни щети в четири свищовски села. Поразена е земеделската продукция, има наводнени пътища, съобщава bnt.bg. Градушка падна и в района на Монтана. Валежи се очакват през идните дни на територията на страната и по-специално в северозападната част на България. За борба с градушките са предвидени и пет самолета с противоградни ракети, които ще бъдат разположени на летище в Централна България, за да имат достъп до всяка част на страната. Вчера най-много дъжд е паднал в село Дерманци - 193 литра на квадратен метър, както и град с диаметър 15-20 мм.

Градушка с размер на череша е имало и в град Левски и в село Николаево, Плевенско. Дъждът в Свищов е бил от 20 литра на кв. м.1, в Ловеч - 19 л., в Плевен - 19 л/кв.м.

През следващите дни времето ще продължи да е нестабилно и са възможни още градушки. Ето защо в централна България са разположени пет самолета с противоградни гранати, които са в готовност да се намесят при нужда.

Ловеч и Свищов, които пострадаха най-силно от градушките, са извън защитената територия на Агенцията за борба с градушките.

Очаква се следобед отново да се развие купеста и купестодъждовна облачност.

В четвъртък и петък през България ще премине нов атмосферен фронт и се очакват валежи и гръмотевици. Ще има условия за градушки. Особено на 24 май.

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates