Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Опустошителна суша в Северна Корея

Актуални агро новини.Опустошителна суша в Северна Корея.

Северна Корея страда от най-страшната суша от 100 години насам, съобщават властите в Пхенян. За периода от януари до средата на май в страната са паднали едва около 56,3 милиметра дъжд или сняг, което е най-малкото количество валежи от 1917 година насам.

Синоптиците в Северна Корея прогнозират, че до края на май ще има най-много два дни с дъжд, но той няма да спаси положението. На много места последствията от сушата вече са видими. Засегнати са посевите от пшеница, ечемик, царевица, картофи, бобови култури, както и плодовите и зеленчуковите насаждения.

Наскоро ООН предупреди, че страната е изправена пред гладна катастрофа, тъй като е подложена на строги международни санкции заради своята програма за ядрени оръжия. В началото на май Международната организация за прехрана изчисли, че от недохранване са заплашени най-малко 10 милиона жители, понеже реколтата е най-слабата от 10 години насам, вследствие на суша, горещини и наводнения.

Заради редица природни катаклизми и неспособността на правителството да осигури прехраната на населението, Северна Корея от много години е зависима от хуманитарна помощ от чужбина. Според чуждестранни експерти през 90-те години на миналия век гладът е взел няколко стотин хиляди жертви.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates