Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Все по-малко ферми и животни в Австрия

Актуални агро новини.Все по-малко ферми и животни в Австрия.

Все по-малко фермери и стопанства в Австрия отчита статистиката. Делът на земеделските стопани е малко над 4 на сто. За сравнение - през далечната 1970 този процент е 23.

През последните пет десетилетия австрийският агросектор е подложен на драстични структурни промени. Ако през 1970-та е имало 368 хиляди ферми, даващи хляб на 800 хиляди души, през 2016 година броят на стопанствата е паднал до 162 хиляди, а работните места са наполовина.

Намаление има не само при фермите, но и при поголовието. Преди 50 години австрийците са отглеждали 3,4 милиона свине, днес те наброяват само 2,8 милиона. Говедата, в това число и млечните крави, преди половин век са били 2 милиона и половина, сега в оборите са с 600 хиляди по-малко. За сметка на това растат площите със зърнени култури. Днес царевица се сее на три пъти повече земеделска земя, а парцелите с пшеница са се удвоили.

През 2000 година всеки фермер е хранил 76 съграждани, 17 години по-късно този брой вече е 117, показва статистиката. Австрия е една от малкото държави, които не само изцяло покриват нуждите си от мляко от собствено производство, но и има излишък от 64 процента. При месото производството надскача потреблението с 9 на сто, докато при плодовете изостава с над 80 процента.

Повече от 70 процента от собствениците на ферми в Австрия са мъже, ръководителките на стопанства са 29 на сто. Този дял нараства до 54 процента при хората в пенсионна възраст.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates