Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

КОПА и КОДЖЕКА с критика срещу вноса на палмово масло

Актуални агро новини.КОПА и КОДЖЕКА с критика срещу вноса на палмово масло.

Остра критика срещу решението на Европейската комисия да допусне част от произведеното палмово масло за направата на биогорива изразиха от КОПА и КОДЖЕКА. Според фермерската организация, това ще окаже силен натиск върху производството на рапица в Европейския съюз.

Оспорваната наредба за сертифициране на суровини за биогорива влиза в сила на 10 юни тази година, след като бе одобрена от Европарламента и Съвета на министрите. В нея се казва, че по принцип палмовото масло се оценява като силно рисково, заради изсичането на джунглите. Затова е предвидено количеството внесено палмово масло да бъде замразено на нивото от 2019 година, а след 2023-та постепенно да бъде прекратено. Въпреки това Комисията прави едно изключение и допуска доставки на суровина, добита в малки плантации, които имат сертификат за устойчиво производство.

Според КОПА и КОДЖЕКА дори тези малки количества представляват голяма заплаха за направата на биодизел от рапица, отгледана в Европейския съюз. Генералният секретар на организацията Пека Песонен смята освен това, че е особено неподходящо подобно решение да се взима непосредствено преди изборите за Европарламент. Затова Песонен настоява наредбата за сертифициране на палмово масло от устойчиво производство да бъде адаптирана, в случай, че през настоящата година вносът се увеличи.

В същото време от германското Сдружение на производителите на биогорива посочиха, че като цяло палмовото масло играе маловажна роля. През 2017 година то е имало дял от 7 процента, който през 2018-та е паднал до 2 на сто. (aiz)

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates