Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Спад в цените на градинските ягоди в Полша

Актуални агро новини.Спад в цените на градинските ягоди в Полша.

Установяването на топло време стимулира активното узряване на ягодите в полските ферми, според анализатори от проекта EastFruit, позовавайки се на уебсайта на FreshMarket. В резултат на това предлагането на плодове на пазара бързо се увеличава, което от своя страна провокира спад в цените в този сегмент.

Към момента земеделските стопани предлагат плода за 0,91-1,80 $/кг, което е средно 1,5 пъти по-евтино, отколкото в края на последната работна седмица. Въпреки доста голямото търсене на плодове, предлагането се оценява като прекомерно. В тази връзка, земеделските производители бяха принудени ежедневно да намаляват цената на продукцията.

Натиск върху цените се наблюдава и при вноса от Испания. В сегмента на тези продукти също има тенденция към спад на цените. Търговци твърдят, че са били принудени да намалят цените на внесените градински ягоди, тъй като предлагането от Испания и Сърбия се е увеличило. В резултат на това, в края на седмицата, ягодите от Испания са се предлагали на цена от 1,30-1,57 долара за килограм, което е средно 1,7 пъти по-евтино от седмица по-рано.

Тази година местните градински ягоди в Полша са средно с 16% по-скъпи, отколкото през същия период на миналата. Но ключовите пазарни участниципрогнозират по-нататъшно намаляване на цените в този сегмент от следващата седмица. Те твърдят, че голям брой полски ферми планират кампания по събирането на ягоди на открито.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates