Актуални агро новини.Спад в цените на градинските ягоди в Полша.

Установяването на топло време стимулира активното узряване на ягодите в полските ферми, според анализатори от проекта EastFruit, позовавайки се на уебсайта на FreshMarket. В резултат на това предлагането на плодове на пазара бързо се увеличава, което от своя страна провокира спад в цените в този сегмент.

Към момента земеделските стопани предлагат плода за 0,91-1,80 $/кг, което е средно 1,5 пъти по-евтино, отколкото в края на последната работна седмица. Въпреки доста голямото търсене на плодове, предлагането се оценява като прекомерно. В тази връзка, земеделските производители бяха принудени ежедневно да намаляват цената на продукцията.

Натиск върху цените се наблюдава и при вноса от Испания. В сегмента на тези продукти също има тенденция към спад на цените. Търговци твърдят, че са били принудени да намалят цените на внесените градински ягоди, тъй като предлагането от Испания и Сърбия се е увеличило. В резултат на това, в края на седмицата, ягодите от Испания са се предлагали на цена от 1,30-1,57 долара за килограм, което е средно 1,7 пъти по-евтино от седмица по-рано.

Тази година местните градински ягоди в Полша са средно с 16% по-скъпи, отколкото през същия период на миналата. Но ключовите пазарни участниципрогнозират по-нататъшно намаляване на цените в този сегмент от следващата седмица. Те твърдят, че голям брой полски ферми планират кампания по събирането на ягоди на открито.