Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Ще отпадне ли държавната подкрепа за производство на агротехника в Русия?

Актуални агро новини.Ще отпадне ли държавната подкрепа за производство на агротехника в Русия?.

 

От 2020 г. правителството на Русия възнамерява да премахне държавната подкепа за производство на селскостопанска техника. Схемата предлага отстъпки за купувачите на комбайни, трактори и друга техника. За това информира " Известия", като цитира асоциация "Росспецмаш".  През последните шест години чрез програмата руските предприятия са успели да изтласкат чуждестранните компании и да увеличат износа. Ако държавната подкрепа спре, „Росспецмаш“ прогнозира 3 пъти спад в производството, намаляване на пазарния дял на битовото оборудване с два и половина пъти, на броя на служителите с 43% и заплатите с една четвърт.

Руското правителство планира да отмени предоставянето на субсидии на производителите на агротехника в рамките на постановление № 1432. Като алтернатива експерти предлагат механизми за подкрепа на лизинга, които обаче все още не са разработени.

Програмата по Резолюция №1432 е действаща от 2013 г. насам. Като част от нея, държавата субсидира 15-20% от цената на селскостопанската техника, а заводите предоставят на фермерите отстъпки. През август 2018 г. размерът на помощта беше увеличен на 25-30%. Тази година 8 милиарда рубли са предназначени за подпомагане на селскостопанската техника, за сравнение: през 2017 г. – сумата е надхвърляла 15 милиарда рубли. Чрез намаляване на разходите местните заводи успяват значително да увеличат производствените си обеми и износа.

Чуждестранните компании за земеделска техника в Руската федерация, също имат право да бъдат подпомагани. Заради строгите изисквания за локализацията на производството, субсидиите получават главно местни предприятия.

 

 

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates