Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

14 страни от ЕС настояват за нови правила при ГМО

Актуални агро новини.14 страни от ЕС настояват за нови правила при ГМО.

Европейска комисия да актуализира правилата за генно-модифицираните организми по отношение на т. нар. "нови техники за размножаване на растенията". Това отправиха 14 страни, начело с Холандия и Естония. Целта е да има общ подход в Европейския съюз по въпросите за редактирането на гените на растенията.

Според представители на 14-те държави правилата трябва да бъдат актуализирани, след като през миналата година Европейският съд издаде решение, че организмите, получени чрез мутагенеза, трябва да се считат за генно-модифицирани и попадат под изискванията за безопасност и маркетинг, определени в съответната директива.

В съобщение до земеделските министри на всички страни членки Холандия припомня, че въпросните организми от години се използват в селското стопанство и са доказали своята безопасност. До миналата година тези растения не бяха част от директивата за генно-модифицираните организми и всяка държава можеше сама да решава дали да ги допусне на своя територия.

Властите в Холандия смятат, че иновативните технологии могат да имат съществен принос за прехода към по-устойчиво земеделие, като например за по-голяма издържливост към суша, топлина и засоляване на почвите. Редактирането на гените може да подобри устойчивостта на растенията на вредители и да намали използването на пестициди, като същевременно повиши добивите и стимулира производството на растителни протеини. Освен Холандия и Естония, към призива се присъединиха Белгия, Кипър, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Португалия, Словения, Испания, Швеция и Великобритания.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates