Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Епидемията в Китай ще вдигне световните цени

Актуални агро новини.Епидемията в Китай ще вдигне световните цени.

Африканската чума по свинете е установена в 31 от 33 китайски провинции, съобщават от Организацията по прехрана и земеделие към ООН. Данните на ФАО показват, че незасегнати от болестта са само най-големите държавни свиневъдни стопанства.

Откакто африканската чума върлува в Китай, властите умъртвиха хиляди свине в малки и средни ферми. В резултат на това производството на месо драстично намаля, а по-малкото предлагане доведе до по-високи цени. В момента свинското е с една трета по-скъпо, отколкото през февруари.

От Китайския съюз на животновъдите са силно обезпокоени и говорят за национална криза. Липсата на собствено производство се отразява и на международните пазари. Европейски анализатори изчисляват, че през настоящата година Народната република ще има 20 до 30 процента по-малко собствено свинско месо. Това ще доведе до ръст на търсенето от международни пазари, където се очаква скок на цените.

Една от държавите, които могат да се възползват в най-голям размер от ситуацията, е Германия. В нормални години страната изнася около 300 хиляди тона свинско за Китай. За настоящата година експертите в земеделското министерство в Берлин прогнозират увеличение до близо 600 хиляди тона. И докато за свиневъдите във Федералната Република това е добра новина, крайните потребители няма да са особено доволни, тъй като цените в магазините също ще скочат.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates