Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Малайзия спира да внася пластмаси

Актуални агро новини.Малайзия спира да внася пластмаси.

Малайзия вече няма да внася пластмасови отпадъци от други държави. Това съобщиха от министерството на околната среда след посещение в Порт Кланг, най-голямото пристанище на страната.

В съобщение на малайзийското правителство се казва "Ще връщаме боклука там, откъдето е дошъл. Малайзия няма да се превърне в сметището на света". Властите в азиатската страна изтъкват, че тя няма да се подчини на натиска на западните индустриални държави. За последните три години вносът на пластмасови отпадъци в Малайзия се е утроил, като само за миналата година страната е приела 870 хиляди тона от чужбина.

Развитите държави в Западното полукълбо насочиха своите отпадъци към Малайзия, след като Китай реши да спре преработката им. Първата пратка, която Куала Лумпур връща, се състои от 10 контейнера с общо 450 тона пластмаси, които отиват в Австралия, Саудитска Арабия, Япония, Съединените щати и Канада. Според екоминистерството тези контейнери са пълни със замърсени и неподлежащи на рециклиране отпадъци с ниско качество. Досега този тип пратки са отивали в малки малайзийски предприятия, които не разполагат с необходимата техника да ги рециклират по начин, който щади околната среда. В повечето случаи такива контейнери се внасят нелегално, най-вече през пристанищата на страната. Сега властите предприемат инициатива да спрат този внос, както и да затворят преработващите ги предприятия, които също са незаконни.

В средата на месеца представители на 180 държави подписаха в Женева пакт за борбата с пластмасовите отпадъци и споразумение за регулиране на износа им. В бъдеще такива отпадъци трябва да са сортирани, почистени и да подлежат на рециклиране, за да могат да бъдат търгувани свободно. В противен случай властите на изнасящата и на внасящата страна трябва да разрешат експорта и импорта.

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates