Актуални агро новини.Германия без ръст на оборота през 2018 г..

Без ръст на оборота остана германската хранителна индустрия през 2018-та. Това се случва за пръв път от няколко години насам, става ясно от цифрите, публикувани от Федералното сдружение на бранша.

Номиналният оборот през миналата година е на стойност над 179 милиарда евро и остава на нивото от 2017-та. Спадът е предотвратен благодарение на положителното развитие на цените на вътрешния пазар, където през 2018-та са продадени по-малки количества в сравнение с предходния период.

Германският пазар остава най-важният за бранша, като допринася с малко над 120 милиарда към общия оборот. На този пазар има дори малък плюс в размер на половин процент, за разлика от износа. За пръв път от 10 години насам при експорта има спад, с 1 процент до 59 милиарда и 500 милиона евро. Основните причини за това развитие са несигурността заради Брекзит, както и търговските спорове между Съединените щати и Китай, коментират от браншовото сдружение. В тази връзка компаниите настояват за още по-силен и сплотен вътрешен пазар в рамките на Европейския съюз и за ориентирана към бъдещето икономическа политика, която отново да задвижи двигателя на растежа.

В хранителния сектор в Германия работят 608 хиляди души. Повече от 80 процента от тези работни места са с безсрочен договор, на пълен работен ден и при пълни пенсионни и здравни осигуровки.

Притеснения предизвиква липсата на млади кадри. През миналата година само 32 хиляди младежи са завършили занаятчийско образование в хранителния бранш, което е с близо 3 на сто по-малко, отколкото година по-рано. 10 процента от местата за обучение са останали незаети.