Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Да се намали ДДС ставката за основни продукти у нас

Актуални агро новини.Да се намали ДДС ставката за основни продукти у нас.

Съюзът по хранителна промишленост организира кръгла маса на тема „Качеството на храните - мит или реалност" за 11 път у нас. Браншовиците поискаха да се намали ДДС ставката за основни хранителни продукти, както в съседна Гърция. В противен случай е възможно поскъпване, заради въвеждането на тол системата. По време на форума се засегна и темата за биологичното производство.

От миналата седмица в Гърция влезе в сила намаление на данъка добавена стойност на стоки и услуги. Зехтин, месо, риба, хляб и други са продуктите, на които ставката от 24% пада на 13%, а за енергийните услуги е намалена от 13 на 6 на сто. Според Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите гръцкият премиер се е вслушал в думите на българските земеделски организации за намаляване на ДДС-то.   

Все още не е ясно с колко ще скочи цената на хляба след въвеждане на тол таксите, но покачването ще зависи от размера на плащането за пътуване по магистралите. Акцент на кръглата маса беше и темата за биологичното производство. От Фондация „Биоселена" съобщиха, че от януари 2021 година в ЕС ще влезе в сила нов регламент.

На кръглата маса се дискутира и подобряване качеството на храните, оползотворяване на отпадъците от тях и проблемът с двойния стандарт на производство. Изказванията и предложенията на участниците ще бъдат обобщения и изпратени официално до ведомствата, които имат отношение по темите с цел решаване на трудностите в хранителния сектор.

Гледайте още подробности в новините на АгроТВ.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates