Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Отложиха решението за кредит за украинска птицевъдна компания

Актуални агро новини.Отложиха решението за кредит за украинска птицевъдна компания.

Отлагат решението за отпускане на кредит в размер на 100 милиона евро на украинска птицевъдна компания. Това съобщиха от Европейската банка за възстановяване и развитие. Заемът е поискан от украинската фирма за модернизация на мощностите и за преработка на пилешко месо.

Говорител на банката поясни, че на 19 юни бордът на директорите на свое заседание ще обсъди дали да отпусне този заем. Засега кредитът не е отказан. В изявление за медиите от природозащитната организация "Четири лапи" заявиха, че, цитирам - „Европа не дава пари за евтино пилешко от Украйна", тъй като натискът от обществеността бил прекалено голям. От организацията посочват, че отказът бил неофициален, но се чакало писменото потвърждение.

Наскоро агрокомисар Фил Хоган съобщи, че Европейският съюз ще спре неограничения внос на пилешко месо от Украйна. А през април - по време на Аграрния съвет Хоган призна, че в сключеното между Брюксел и Киев споразумение за свободна търговия е останала "вратичка", както сам се изрази. Тя позволява на украински компании да изнасят чрез дъщерни фирми в Европейския съюз огромни количества декларирано като второкачествено месо. В тези дъщерни фирми се премахват кожата и костите и месото се пуска вече като първокачествено на пазара. Оплаквания срещу тази практика имаше най-вече от Полша.

Междувременно Украйна и Съюзът се споразумяха на квота от максимум 70 хиляди тона годишно.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates