Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Министър Димов: Търсим финансиране от ЕК за електротранспорт в новия програмен период

Актуални агро новини.Министър Димов: Търсим финансиране от ЕК за електротранспорт в новия програмен период.

България, заедно със страните от Централна и Източна Европа, ще търси възможност за финансиране от Европейската комисия (ЕК) на проекти за електромобилност в следващия програмен период, съобщи  министърът на околната среда и водите Нено Димов при откриването на годишното събитие на Националния доверителен екофонд (НДЕФ), което се проведе в МОСВ днес.

„Проектът за електромобилност не трябва да се ограничава само в рамките на градския транспорт. В разговори съм с колеги от други страни от Централна и Източна Европа, най-вече със страните от Вишеградската четворка. Ще търсим начин да активизираме по-голям финансов ресурс от ЕК за стимулиране не само на градския транспорт, но и изграждане на инфраструктура - включително т.нар. зелени коридори, които да свързват не само град с град, но и град с държава, така че да може да се стигне с електромобил от Мюнхен до Пловдив или да пътувате от Латвия до Гърция", обясни министър Димов. По думите му разговорите вървят доста обнадеждаващо. „Ще видим в новия финансов период по какъв начин ще има стимулиране за изграждане на коридори, инфраструктура за зареждане на електромобилите, доразвитие на градския транспорт, а защо не и подпомагане на домакинствата", допълни министърът.

Председателят на УС на НДЕФ Пенка Моллова-Смоленова съобщи, че фондът навършва 24 години от дейността си и има значим принос за по-чиста околна среда. „Бяха утвърдени нови и оригинални идеи за институционални и финансови механизми за реализация на политики в околната среда. От 2015 г. насам НДЕФ е единственият източник на безвъзмездна субсидия за стимулиране използването на електрическите превозни средства. НДЕФ администрира първата национална инициатива за насърчаване използването на електромобили, което допринася за изпълнението на приоритетни политики в околната среда - подобряване качеството на атмосферния въздух, намаляване емисиите от парникови газове и на нивата на шумовото замърсяване", отбеляза Пенка Моллова. От НДЕФ отчетоха, че през 2018 г. е работено по изпълнението на 58 проекта за енергийна ефективност със 78 обекта. Изплатената субсидия е в размер на над 4,8 млн. лева.

По време на събитието беше проведен и семинар на тема „Електромобилност и екоефективност", на който беше отчетен напредъкът на Схемата за насърчаване на използването на електрически превозни средства на НДЕФ, както и актуална информация за екологичните ползи и ефективността на електромобилите в опазване на околната среда.  На форума Веселин Грозданов, член на УС на  „Клъстер Зелен транспорт", определи електромобилността като предизвикателството на 21-ви век. Доц. д-р инж. Дурхан Салиев от Техническия университет в София препоръча държавата да увеличи вложението в инфраструктура за зареждане на електромобили, а председателят на ИКЕМ Илия Левков  призова да се инвестира в образование на подготвени кадри. Проф. д-р инж. Иван Миленов от ВТУ „Тодор Каблешков" изтъкна, че напредъкът е очевиден, като към момента в България има 710 електромобила и 5987 хибридни автомобили, което е двойно увеличение спрямо м.г.

На събитието днес бяха връчени и годишните награди за природозащита на името на Мими Праматарова. Тази година литературният конкурс за ученици, организиран традиционно от НДЕФ, беше на тема „Топлинни острови - градове градини". Победител стана ученичката от 10 клас на 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес" Грети Георгиева за съчинението „Острова". Тя получи статуетка „Рилска иглика" от зам.-министъра на околната среда и водите Николай Кънчев. Втора и трета награда спечелиха съответно деветокласничката Селма Стойнова от 91 НЕГ „Константин Гълъбов" и Ивет Йотова, ученичка от 11 клас в ППМГ „Акад. Асен Златарев" - Ботевград. Бяха връчени и три поощрителни награди на: Стефания Дойнова, 5 клас - СУ „Никола Велчев", Самоков; Йоана Павлова, 10 клас - СУ „Отец Паисий", Кърджали; Елеонора Маринкова, 11 клас - 79 СУ „Индира Ганди", София.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates