Актуални агро новини.Общините Видин и Калафат отбелязаха заедно заедно Деня на детето.

 

Общините Видин и Калафат отбелязаха заедно Деня на детето. Съвместното честване на месеца на Дунав и Деня на детето във Видин и Калафат се провежда под патронажа на кметовете на Видин - Огнян Ценков, и на Калафат - Лучиан Чобану.
Кметът Огнян Ценков откри пътуваща изложба, наредена в музей "Кръстата Казарма" под надслов DANUrB. Експозицията обхваща няколко важни за европейската река теми, свързани с хората, природата, екологията, културата.
След официалното откриване в Етнографския център на града, имаше представяне на гастрономическа експозиция с местна храна, концерт на местния ансамбъл за народни танци "Рози", творчески работилници с деца - живопис, оригами, настолни игри и завърши с градска пешеходна обиколка.
Събитието е част от големия проект туристически бранд Дунав. „Видин е уникален, дал много на Европа. Това е град с много културни забележителности, с възможност за развитие, като целта ни е да помогнем за реализация на потенциала му, заяви Георги Йорданов от Национален туристически клъстер.
През месец юни всички страни по поречието на река Дунав отбелязват значимостта и красотата на европейската река. Пътуващата изложба, която е посветена на Дунав, има събирателна цел. „Идеята е да обединява държавите, различните култури по протежението на реката. Тя защитава от една страна взаимовръзките между хората и общностите, от друга - културното, материално и нематериално наследство. Посветена е на разликите и на сходствата, подчерта Десислава Минчева от Национален туристически клъстер.
Партньори по международния проект са България, Румъния, Унгария, Австрия и Словакия.