Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

8000 домашни свине в Полша - жертви на африканската чума

Актуални агро новини.8000 домашни свине в Полша - жертви на африканската чума.

Все по-обезпокояваща става ситуацията с африканската чума по свинете в Полша. Според Националната ветеринарна служба болестта е регистрирана в голямо стопанство с над 8 хиляди животни.

Стопанството се намира край град Белск Подляски в източната част на Полша, близо до границата с Беларус. Това е най-сериозният случай с африканска чума при домашни свине. Само преди две седмици вирусът засегна ферма с около 1800 животни.

Ветеринарните власти въведоха строги ограничения за транспорт на живи свине и месо, около заразеното стопанство са очертани и зона за сигурност и зона за наблюдение. Всички 8 хиляди животни трябва да бъдат умъртвени, като заради големият им брой това ще отнеме няколко дни. Проверяват се и всички ферми в околността, тъй като са получили свине от заразеното стопанство. Засега не са открити нови огнища, изчакват се и резултатите от кръвните тестове.

През последния месец в Полша са регистрирани необикновено много нови случаи на африканска чума. През седмицата между 13 и 19 май бяха открити заразени 73 диви свине, при средно 40 за предишните месеци.

Междувременно броят на умъртвените като превантивна мярка домашни свине във Виетнам достигна 2 милиона. От земеделското министерство в Ханой съобщиха, че само за миналата седмица са били унищожени 300 хиляди животни. Мерките са по нареждане на Централния комитет на Комунистическата партия на Виетнам, който предупреди за огромни икономически щети, ако ситуацията не бъде овладяна. Огнища на болестта има вече в цялата страна, включително в околностите на столицата. 

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates