Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Третират риба тон с препарати, за да изглежда прясна

Актуални агро новини.Третират риба тон с препарати, за да изглежда прясна.

Все по-често ставаме свидетели на измами с хранителни продукти. Една от тях е третирането на месо от риба тон с различни препарати, за да му се придаде свеж вид. По този повод швейцарски учени разработиха метод, който позволява разкриването на подобни манипулации.

В прясно състояние скъпото месо от риба тон е ярко червено. Колкото повече престоява в хладилника, толкова по-тъмен става цветът му, достигайки кафяво. Преди 10 години недобросъвестни търговци прибягваха до нелегалния трик да го третират с въглероден оксид, но след като методът беше разкрит, тази практика беше преустановена.

В последно време зачестиха случаите, при които рибата се подлага на обработка с нитрит, който освежава червения цвят. По данни на швейцарските власти с тази измама в Европа се генерират печалби в размер на 200 милиона евро годишно, без да има начин да бъде разкрита, тъй като освен нитрит се добавя и витамин С, което води до химическо преобразуване на нитрита и той става неоткриваем.

Разработеният от учените в Базел метод вече не търси самия нитрит, а райския газ, който се получава при преобразуването на нитрита. Първите тестове с новия способ, направени с 13 проби от месо на риба тон, взето от различни търговци, показаха, че близо половината са обработени по непозволения начин.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates