Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Асоциацията на месопреработвателите проведе в столицата своето годишно отчетно-изборно събрание

Актуални агро новини.Асоциацията на месопреработвателите проведе в столицата своето годишно отчетно-изборно събрание.

Асоциацията на месопреработвателите проведе в столицата своето годишно отчетно-изборно събрание. От години браншът среща затруднения с недостига на месна суровина за индустрията. Браншовиците настояват и за създаването на пазар за трети страни чрез държавна политика.

Асоциацията на месопреработвателите съществува от 25 години. Към момента месната индустрия има относителен дял от 19% от производството на храни, 25 от най-големите предприятия заемат 72 на сто от пазарния дял, а 8 от тях осигуряват и  социална заетост като дават работа на 250 работници. Общият брой на заетите в месопреработвателната индустрия е  16 800 души.

Прогнозите за развитието на бранша не са особено оптимистични. Според проучване на Центъра за анализи в селското стопанство производството на телешко и говеждо месо ще намалее до около 16 500 тона. Спад се очаква и при овчето и агнешкото месо.

За пръв път през миналата година оборотите  на 25-те най-големи месопреработвателни предприятия надвишават 1 милиард лева. Активни в сектора са били  198 компании. Най-голям дял при продажбите на преработени меса имат колбасите. В рамките на отчетно–изборното събрание беше засегната и работата с държавната администрация чрез участия в работни групи и Консултативни съвети. От Асоциацията ще получат държавно финансиране за организирането на конкурс за най-добър майстор месар и транжор. Целта е създаване на национален отбор за участие на международни първенства. 80 000 лева е държавната подкрепа.

 автор: Цветелина Влайкова

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates