Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Балкански винен фест в София

Актуални агро новини.Балкански винен фест в София.

На 8-мото издание на Балканския винен фестивал, състоял се в центъра на столицата, бяха представени 1000 вина от над 100 изби от 13 балкански държави, включително и Грузия. Фестивалът се превърна в светско събитие, като на него присъстваха кметът на София - Йорданка Фандъкова, посланици от различни балкански държави, международни членове на журито, винопроизводители и редица посетители. Сред гостите бяха вносители и дистрибутори от САЩ, Китай, Австралия, Скандинавия, Белгия и други европейски държави.

Балканският винен фестивал се състоя в рамките на пет дни. Два дни преди самото му отваряне за посетители се състоя конкурсната затворена част от събитието, а награждаването се проведе в столичен хотел.

Най-доброто вино от всяка една държава, участвала в състезанието, получи награда - Балкански винени Оскари. Сред победителите се избра и носител на Гранд трофея. Журито включи 16 експерти от България, Турция, Великобритания, Сърбия, Албания, Гърция и Америка, които внимателно следяха за аромата и вкуса на виното и даваха оценка в диапазона на бронзово, сребро, злато и двойно злато. Те пробваха вината на сляпо, без да знаят техния произход.

Балканският винен фестивал си партнира и с голям формат за гурме култура у нас. До винената зона беше обособена и зона с храна, подходяща за различните видове вина.

Българските производители, взели участие в Балканския винен фестивал, имаха възможност да се запознаят с нови и иновативни техники в бранша, да се наложат по-лесно на чуждестранния пазар, както и да разменят полезен опит с техни колеги извън страната.

Автор: Елена Дочева

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates