Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Протест за забрана на фермите за ценни кожи пред Министерски съвет

Актуални агро новини.Протест за забрана на фермите за ценни кожи пред Министерски съвет.

Протест за забрана на фермите за ценни кожи под надслов „Още една година смърт" ще се проведе пред вратите на Министерски съвет на 19 юни 2019 г. (сряда) от 9:00 ч. по време на редовното заседание на кабинета.

На 22-ри юни ще се навърши една година откакто Национална гражданска инициатива внесе в Народното събрание искане за забрана на отглеждането и убиването на животни само заради кожите им.

51 234 граждани се подписаха под инициативата. 64 организации изразиха подкрепата си в отворено писмо. Според социологическо проучване на МБМД 75% от българските граждани не смятат за оправдано да се убиват животни само заради кожата им, а 65,6% искат забрана.

„Днес, една година след нашето искане, забраната все още не е внесена нито от депутатите, нито от Министерски съвет. Време е да напомним, че продължаваме да настояваме институциите да си свършат работата - да внесат и гласуват законопроекта за забрана на отглеждането и убиването на животни само заради кожите им", споделят организаторите.

Енергията на протестиращите е насочена към Министерски съвет и конкретно към министър-председателя Бойко Борисов. Протестиращите ще внесат протестна декларация и ще настояват институцията и премиерът да се вслушат във волята на гражданите и да предложат законопроекта за гласуване в Парламента.

„Забавянето на забраната обрича на страдание и смърт още едно поколение от стотици хиляди невинни животни, които ще бъдат убити в газови камери и одрани само в името на модата и суетата. Скривайки се зад бездействието всички вече информирани политици участват косвено в това ужасно деяние. Не можем да не си зададем въпроса при положение, че личната позиция на почти всички депутати е в подкрепа на инициативата, и нито един не се обяви срещу нея, защо досега, вече една година, законопроектът не е внесен? Възможно ли е да има влияние от страна на бизнеса? Ще уважи ли Министерският съвет волята на 51 хиляди граждани и близо 66% от българите? Тези и още въпроси искаме да зададем лично на г-н Борисов." - сподели г-жа Петя Алтимирска, председател на Инициативния комитет.

Като част от протеста, пред входа на Министерски съвет ще бъде проведен атрактивен флашмоб с мащабни визуални послания към политиците.

Припомняме, че само за миналата година в двете единствени ферми у нас са убити над 100 хиляди норки за кожи. Фермите за ценни кожи са забранени или ограничени вече в над 16 европейски страни. Модната индустрия също се отказва от ценните кожи: преди по-малко от месец модният гигант „Прада" стана 1000-ната компания, която обяви, че спира употребата на ценни кожи.

Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи е създадена на основание Закона за прякото участие и местното самоуправление.  Основана е през март 2018 г. Кампанията за събиране на подписи за инициативата и предложения от нея законопроект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност се проведе от 24 март до 22 юни 2018 г.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates