Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Атанас Добрев: Работим в диалог с ловната общност за намаляване на бракониерските прояви

Актуални агро новини.Атанас Добрев: Работим в диалог с ловната общност за намаляване на бракониерските прояви.

„Министерство на земеделието, храните и горите работи в диалог с организациите на ловците и имаме общото разбиране за безкомпромисност към бракониерски прояви и нарушенията с прилагане на цялата строгост на закона". Това увери заместник-министър Атанас Добрев пред Общото събрание на НЛРС - СЛРБ. Той призова за стриктно спазване на ловната дисциплина, правилата за безопасност по време на ловните излети и съобразяване със законодателството. „Трябва да завишим нашата бдителност към нарушенията и това да е наш общ приоритет номер едно. Така ще можем да предадем на поколенията след нас съхранена природа и да изградим по-висока ловна култура сред обществото", заяви заместник-министърът.  Трябва да се предават и възпитават у младото поколение ценности като всеотдайна любов към природата и обща, споделена грижа за нейното опазване и разнообразяване." Заместник-министърът заяви политическа воля за търсене на баланс при използване на уникалните естествени условия за развъждане на дивеча и целенасоченото поддържане на неговите запаси. Това би дало шанс за устойчиво развитие на популациите и за уважението и признанието на обществото.

Заместник-министър Добрев отправи благодарност на ловната общност за съдействието, оказано за своевременното откриване и локализиране на огнища на африканска чума по свинете, като призова за бдителност за заболели животни и през летните месеци. Той посочи, че ще се търсят възможности за включване в бъдещата Обща селскостопанска политика след 2020 година на мерки за подпомагане опазването и разнообразяването на дивечовите запаси.
 
Заместник-министърът поздрави ловците за подобрените целогодишни грижи за дивечовите популации, което доведе в последните години до по-голям обем добри трофейни екземпляри от дива свиня и сръндак, наградени с медали. Това според него е израз на желанието за действие на светло и редовно регистриране на направения отстрел.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates