Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

WWF възражда изоставени места по поречието на Дунав с екологични бизнес инициативи

Актуални агро новини.WWF възражда изоставени места по поречието на Дунав с екологични бизнес инициативи.

Заради запазената си природа, богатото културно наследство  и социалната си значимост, селските райони в България са сред най-ценните територии в Европа. За съжаление обаче, редица места по поречието на река Дунав десетилетия наред запустяват, а населението им е принудено да търси препитание другаде. За да сложи край на тази негативна тенденция WWF положи основите на бизнеси, базирани на местните природни особености и разумното използване на екосистемните продукти. Заедно с 13 партньора от седем дунавски държави вече две години и половина природозащитната организация променя облика на районите, създавайки условия за събиране на билки, природосъобразно земеделие, отговорен риболов, екологичен туризъм и устойчиво управление на защитените територии.

Чрез инструмента LENA (Местна икономика и опазване на природата в региона на река Дунав) WWF  работи с 11 защитени територии, покриващи повече от 375 000 ха и над 15 „Натура 2000" зони, избрани поради забележителната си природна стойност и неизползван икономичеки потенциал. Това засяга над половин милион души, много от които разполагат с месечен доход между 200 и 500 евро.

Заедно с общините Белене и Иваново, WWF работи активно в природните паркове „Персина" и „Русенски Лом", където развива устойчива транспортна инфраструктура. Благодарение на WWF бяха закупени шест нови електро-велосипеда, които могат да се захранват с енергия от две зарядни станции. А в Дунавския регион вече има и изградена мрежа от туристически водачи. 97 гида от шест страни, сред които и България, преминаха обучение и ще вдъхнат нов живот на редица изоставени места по Дунавската велосипедна пътека между изворите на реката в Донауешинген и делтата.

WWF подкрепя местните хора да запазят и развият производството на традиционни продукти. Природозащитната организация и нейните партньори обучават земеделски производители как да прилагат методи за добив, съвместими със защитата на околната среда. В резултат бяха брандирани екологично устойчиви посеви като соя без ГМО, животински видове като черно словенско прасе, както и редица компании в Природен парк „Комана", Румъния.

„Брането на билки и използването им с търговска цел е процес, който има дълги традиции в Дунавския регион и представлява една добра възможност за местните общности. В района на Иваново има голям ресурс от лечебни растения. Техният икономически потенциал трябва да се използва, но без това да вреди на природата", коментира Диана Андреева от WWF по време на прес тур в района. В тази връзка близо 170 участника от четири страни се включиха в семинари за устойчиво билкарство в буферните зони на защитените територии.

Пазарите за риба в България и Румъния са недостатъчно развити. Липсва финансов ресурс, а незаконните дейности като бракониерство и риболов извън сезона са често срещани. С цел ограничаване на подобни практики WWF заедно с колеги от Румъния работи с рибарските общности за развитието на техния капацитет, разнообразяване на източниците на доходи, както и за изграждането на местни пазари за директна продажба на риба.

Целта на WWF е да покаже на хората в селските райони по поречието на Дунав, че от опазена околна среда може да се печели. Продуктите, произведени по екологичен начин, са благоприятни както за хората, така и за природата, а имат и по-висока стойност на пазара.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates