Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Международен фонд за борба с резистенциите

Актуални агро новини.Международен фонд за борба с резистенциите.

Международен фонд за борбата с резистенциите срещу антибиотици създадоха ФАО, Световната организация за здравето на животните и Световната здравна организация. Целта на начинанието е подкрепа на националните власти при разработването на конкретни планове.

През първите две години, 2019-та и 2020-та, фондът ще разполага с 62 милиона евро. С тези средства ще се помага на участващи държави да разработят идеи, които да допринесат за намаляване употребата на антибиотици в хуманната и ветеринарната медицина. Първоначално фондът ще работи 5 години, като срокът може да бъде удължен. Първата вноска в размер на близо 5 милиона евро е от Холандия.

Според експертите от трите организации резистенциите срещу антибиотиците идват именно от прекомерното прилагане на медикаментите при лечението на вирусни заболявания при хора и животни. Изчисленията на Световната здравна организация показват, че всяка година заради микроорганизми, които не се влияят от медикаменти, умират по 700 хиляди души по цял свят. Прогнозите са за 10 милиона смъртни случаи годишно, в случай че не се предприемат адекватни мерки, предупреждават от ФАО.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates