Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

WWF дава старта на Природен триатлон в чест на река Дунав

Актуални агро новини.WWF дава старта на Природен триатлон в чест на река Дунав.

След броени часове природозащитната организация WWF ще даде старта на първия по рода си Природен триатлон „Свободен Дунав". Събитието ще се проведе в събота (29.06.) като сборният пункт е площад „Свобода" пред Съдебната палата в Русе. С него искаме да отбележим Международния ден на най-емблематичната европейска река и да насочим общественото внимание към непознатото богатство, което крие.

Природният триатлон на WWF е събитие, в което, спортувайки, можем да научим от какво има нужда природата и как да я опазваме още по-добре. Той е отлична възможност за всеки да прекара незабравимо време със своите близки и приятели, да се впусне в необичайно приключение или да натрупа полезни знания за слабо познати животински видове, оцелели още от епохата на динозавриите.

Маршрутът за състезателите минава през изключително живописен район. Той започва с колоездене от центъра на Русе и продължава през красиви местности по поречието на р. Русенски Лом, през селата Басарбово и Красен, като има възможност за отклонение до Ивановските скални църкви. Дистанцията е 45 км, а крайната точка е местността Стълпище, където състезателите ще заменят велосипедите с каяци и ще гребат 20 км по течението на р. Дунав обратно към Русе. Най-издръжливите ще изминат последния етап от триатлона с бягане през парковите пространства на красивия дунавски град. По трасето ще има препятствия, които ще разкажат символично за проблемите на реките и техните обитатели, както и за работата на WWF за справянето с тях.

Малцина са чували за есетрите - някогашните властелини на Дунав, които днес са на прага на своето изчезване. В продължение на 200 милиона години те са изминавали своя път от Черно море по течението на реката до местата си за хранене и размножаване. Днес обаче преграждането, канализирането и замърсяването на Дунав, както и свръуловът са свели техните популации до критичния минимум. А последните оцелели екземпляри от този изумителен вид на територията на Европейския съюз живеят именно в долното течение на река Дунав - на границата между България и Румъния.

WWF ще дойде на брега на Дунав с още атракции. На място ще има и фотоколажна работилница, с която всеки сам може да участва в създаването на тематични фотографски изображения. Там ще бъде разположено и рибарско корабче в реален размер с тематични игри на борда. Всички присъстващи ще имат възможност, забавлявайки се, да получат полезни съвети как да избират отговорно морска храна без да вредят на живота в океана.

Основната цел на WWF е да докосне хората до приказната природа в дунавския край и да разкаже как можем да живееем в хармония с нея и с нейните обитатели.

Международният ден на Дунав води началото си от 1994 г., когато 13 държави и Европейската комисия подписват международната Конвенция за опазване на реката. За първи път обаче Денят на Дунав е отбелязан десет години по-късно. Той има за цел да привлече общественото внимание към огромното значение на реката за десетте държави, през които протича, към богатото ѝ биоразнообразие, както и към устойчивото използване на нейните води.

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates