Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

С велосипеди, каяци и бягане любители на спорта и природата отбелязаха Деня на Дунав

Актуални агро новини.С велосипеди, каяци и бягане любители на спорта и природата отбелязаха Деня на Дунав.

Близо 70 души - жители и гости на Русе се включиха в уникалния Природен триатлон „Свободен Дунав", организиран от WWF България. С него природозащитната организация отбеляза Международния ден на най-емблематичната европейска река и насочи общественото внимание към непознатото богатство, което тя крие. С велосипеди, каяци и бягане и въпреки горещото време състезателите се справиха с предизвикателната 70-километрова дистанция. Най-бързите от тях успяха да изминат живописния, но труден маршрут само за пет часа и половина.


Стартът беше даден точно в 9:00 часа на площад „Свобода" в центъра на Русе. С ентусиазъм, усмивки и добро настроение, водени от пандата, участниците яхнаха своите велосипеди и се отправиха на първото по рода си приключение. Маркирано с ленти специално за триатлона, трасето за колоездене премина през кваралите „Средна кула" и „Долапите" преди да продължи през красиви местности по поречието на р. Русенски Лом, през селата Басарбово, Красен, Божичен и Мечка. Освен с прекрасните природни дадености, участниците имаха възможност да се запознаят и с местното културно наследство като част от тях се отклониха към Ивановските скални църкви.

След 45 километра колоездачите финишираха в местността Стълпище, където замениха велосипедите с каяци. Следващите 20 километра те изминаха с гребане по течението на р. Дунав обратно към Русе. А най-издръжливите покриха последния етап от триатлона с бягане през парковите пространства на красивия дунавски град. Връщайки се отново в центъра на Русе, състезателите заслужено получиха своята грамота за участие, специално подпечатана от WWF.

Събитието обедини екоексперти, спортни клубове и природолюбители за опазването на реките, на крайречните гори и на удивителното многообразие на живот, което намира убежище в тях.  Спортувайки, участниците в триатлона имаха възможността да научат от какво се нуждае природата и как да я пазят по-добре. Освен че се впуснаха в необичайна авантюра, те натрупаха и полезни знания за слабо познати животински видове, оцелели още от епохата на динозаврите.

„Малцина са чували за есетрите - някогашните властелини на Дунав, които днес са на прага на своето изчезване. В продължение на 200 милиона години те са изминавали своя път от Черно море по течението на реката до местата си за хранене и размножаване. Днес обаче преграждането, канализирането и замърсяването на Дунав, както и свръхуловът са свели техните популации до критичния минимум", коментира Константин Христов от WWF. „Последните оцелели екземпляри от този изумителен вид на територията на Европейския съюз живеят именно в долното течение на река Дунав - на границата между България и Румъния."

По трасето дебнеха предварително подготвени препятствия, които да разкажат символично тежката история на реката и техните обитатели, както и дългогодишната работа на WWF за опазване на околната среда.

На броени метри от финала беше разположена фотоколажна работилница, която предизвика интереса на малки и големи. А на площада „акостира" и рибарско корабче в реален размер с тематични игри на борда. Забавлявайки се, всички присъстваши получиха полезни съвети как да избират отговорно морска храна без да вредят на живота в океана. Със своето събитие WWF докосна хората до приказната природа в дунавския край и показа, че е възможно да живеем в хармония с нея и с нейните обитатели.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates