Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Използването на отровни примамки е забранено

Актуални агро новини.Използването на отровни примамки е забранено.

Все още се използват отровни примамки за борба с хищниците или уличните животни, алармират от Дружеството за защита на птиците. Тази практика е забранена от закона, но е необходимо да се припомни на обществото за огромните рискове от нея, заявиха еколозите. Те разполагат със специално обучено куче, което може да открие отровна примамка.    


Николай Терзиев от Българското дружество за защита на птиците съвместно с кучето Барс формират първия действащ екип у нас за намиране на отровни примамки и предотвратяване на сериозни щети върху животните, птиците и хората.


Лешоядите, обитават Източните Родопи и се изхранват с умрели животни. Част от поминъка на хората там е селското стопанство. Те все още използват отровна примамка с цел да опазят животните си от вълци и други хищници, които ги нападат. Забранената практика се използва и за убиване на бездомни животни, допълват еколозите и съветват стопаните как да предпазят стадата си.


Трябва да се знае, че отровните примамки са опасни и за хората и затова са забранени от закона.


Добрата новина е, че еколозите получават често сигнали за отровни примамки, които кучето Барс открива и така предотвратява опасността за биологичното разнообразие и хората.

Aвтор: Данаил Андреев

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates