Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Очаква се ръст на световното производство на палмово масло

Актуални агро новини.Очаква се ръст на световното производство на палмово масло.

Германското правителство очаква ръст на световното производство на палмово масло и изразява опасенията си относно продължаващото изсичане на джунглите. Това се казва в писмен отговор на кабинета на Ангела Меркел на парламентарен въпрос на групата на Зелените в Бундестага.

"Предполагаме, че заради ниските разходи и големите добиви интересът към производството на палмово масло по-скоро ще се увеличи и ще обхване нови държави в тропическите региони", се казва в документа. Затова правителството смята да наложи методи, при които не се налага обезлесяването на нови територии.

Зелените в Бундестага настояват Европейският съюз да спре да внася палмово масло, произведено на площи, за които са били изсечени вековни гори и джунгли. "Необходими са ни точни сертификати за екологична и социална устойчивост на влаганото в нашата индустрия палмово масло, както и пълна прозрачност и проследимост по веригата на доставките", се казва в декларация на Зелените. Те настояват федералното правителство да разработи стратегия за намаляване на употребата на суровината.

Според данни на Федералната служба за статистика вносът на палмово масло в Германия бележи спад през последните 2 години. Докато през 2016-та са внесени над милион и половина тона, през 2018-та количеството е наполовина. По-голямата част е доставена от Индонезия, Хондурас е на второ място, пред Малайзия и Колумбия. През 2017-та над 50 процента от внесеното в Германия палмово масло е преработено на биодизел.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates