Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Австрия спира използването на глифозат

Актуални агро новини.Австрия спира използването на глифозат.

Австрия стана първата страна

в Европейския съюз, която забрани употребата на хербициди, които съдържат глифозат. Решението на парламента във Виена може да се окаже в противоречие на европейското законодателство.

"Научните доказателства, че веществото глифозат може да причини ракови заболявания, стават все повече. Затова внасяме предложение за тотална забрана на нашата територия", се казва в законопроекта, внесен от Социалдемократите в парламента. При гласуването зад искането застанаха депутати и от други парламентарни групи.

Действието на Австрия може да има сериозни правни последствия, тъй като Европейската комисия е разрешила употребата на веществото в рамките на Съюза до края на 2022 година. В такъв случай отделните държави могат да издадат национална забрана само при извънредни ситуации.

За екоорганизацията Грийнпийс решението на австрийския парламент представлява "историческа победа". Сега топката е в полето на Европейската комисия, която може да възрази в рамките на три месеца, посочват екоактивистите.

През миналата седмица Ангела Меркел съобщи, че до края на септември ръководеното от нея правителство ще реши как да процедира по въпроса. В коалиционния договор за кабинета е записано, че властите ще разработят стратегия за възможно най-скорошно прекратяване на употребата на глифозат.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates