Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Обсъдиха Законопроекта за забрана на добива за ценни кожи

Актуални агро новини.Обсъдиха Законопроекта за забрана на добива за ценни кожи.

Първа точка от заседанието на Комисията по земеделието и храните беше: Разглеждане на законопроект за изменение и допълнение на Закона за водите № 954-01-45, внесен от народния представител Искрен Веселинов на 21 юни 2019 г. - за първо гласуване. Законът за водите е гласуван в Пленарна зала заради това думата беше дадена на еколозите.

Петя Алтимирска от Гражданската инициатива за забрана на ценни кожи в България припомни за внесеното предложение още миналата година за промени в закона за ветеринарно-медицинската помощ.

51 000 граждани са се подписали за въвеждане на чл. 149 за забрана на отглеждането, развъждането и умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи.
Направено от активистите проучване на общественото мнение показва, че 75% от българските граждани не одобряват този бизнес.

Припомняме, че у нас има две ферми за норки с общо около 130 000 животни.
Еколозите допълниха, че в много страни вече отглеждането на животни за кожата им е забранено, в някои то никога не е било и разрешено. Освен всичко над 1000 модни брандове са се отказали да използват естествени животински материали за дрехите и модните аксесоари, които произвеждат.
От гражданската инициатива представиха пред Комисията научни становища за негативните въздействия от отглеждането на норки за кожи. На заседанието присъстваха и експерти от дирекция „Животновъдство" на Министерството на земеделието и храните.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates