Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Шествие срещу фермите за кожи ще мине по улиците на София на 9-ти юли

Актуални агро новини.Шествие срещу фермите за кожи ще мине по улиците на София на 9-ти юли.

В подкрепа на забрана на фермите за ценни кожи, ще започне шествие пред Министерски съвет на 9-ти юли (вторник) от 18:00 ч. Шествието ще е част от поредица нестандартни и артистични публични събития към кампанията, последното от които беше на 19-ти юни пред Министерски съвет.

Шествието срещу фермите за кожи е организирано от сдружение КАЖИ, фондация "Дивите Животни", както и Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи. Преди малко над година, искането за забрана събра подкрепата на 50 хил. български граждани, които дадоха своя подпис

"Стотици хиляди норки ще бъдат убити този ноември в газовите камери на българските ферми за кожи, само за палта и модни аксесоари. Тази смърт ще бележи края на месеци страдание за тези животни в тесни телени клетки. Неслучайно вече 17 европейски държави са приели мерки срещу фермите за кожи, повечето от които - пълна забрана.", каза Петя Алтимирска от сдружение КАЖИ. "Всичко това можеше да се предотврати, ако още преди една година българските политици и институции бяха разгледали предложения тогава законопроект забрана на фермите. Няма да спираме да напомняме за безсмисленото убиване на стотици хиляди животни, което може да се спре с едно единствено решение на политиците.", добави още тя.

На 3-ти юли се проведе изслушване в парламентарната Комисия по земеделието и храните. На нея е станало ясно, че текстът за забраната ще бъде включен в проект за изцяло нов Закон за ветеринарномедицинската дейност. По неофициални данни, проектът на Закона трябва да е готов до ноември месец. Според представители на инициативата обаче изработката на цялостен проект за закон може да отнеме много време и не е гарантирано, че всички предложени в него текстове (включително забраната) ще бъдат приети. Затова от кампанията казаха, че планират да продължат публичните действия до постигане на целта си.

"По този начин, ние ще напомняме непрекъснато за високия обществен интерес и за настояването на една голяма част от обществото за това, убиването на животни само за кожи да се забрани. Искането на над 51 хиляди граждани и 65,6% от българите заслужава сериозен и задълбочен дебат в Министерството на земеделието, Министерски съвет и Народното събрание с участието на всички заинтересовани страни.", коментира г-жа Алтимирска.

От инициативата споделят, че по време на изслушването на 3-ти юли отново са представили на депутатите част от аргументите, с които се иска забрана на фермите за кожи у нас. Освен обществения интерес и жестокостта към животните, това са рисковете за биоразнообразието, замърсяването на подпочвени води, почвите и въздуха, рисковете от разпространяването на заразни болести по животните и хората, негативния ефект върху местните общности и върху икономиката.

От кампанията напомнят още, че тенденцията в модната индустрия е към отхвърляне на неетичните продукти като ценните кожи (кожи с косъм) от норки, лисици и др. Това отхвърляне е причина за продължаващия спад в производството и приходите от кожухарската индустрия в Европа и по света, заедно с постепенното въвеждане на забрани в отделни държави.

 

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates