Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

От началото на годината са регистрирани 301 горски пожара

Актуални агро новини.От началото на годината са регистрирани 301 горски пожара.

От началото на 2019 година до момента са регистрирани 301 пожара в горите у нас. Засегнати са 21 хиляди декара горски територии. Големи щети до момента не се отчитат при върховите пожари, като те са засегнали под 200 декара, сподели в интервю пред АгроТВ - Владимир Константинов, главен експерт в Изпълнителна агенция по горите.

До момента броят на пожарите и засегнатите горски площи у нас е надвишил миналогодишния. За 2018 година са отчетени 222 пожара на територията на страната, като са били засегнати 15 хиляди горски декара. Тази година мълнии са причинили два от общия брой пожари.

За да се възстанови една гора от пожар са необходими столетия, твърдят специалистите. Наличието на пожари уврежда почвата, като унищожава хумусното й съдържание. До момента пожарите са концентрирани главно в северозападна, централна, северна и югозападна България.

През последните 10 години се наблюдава тенденция за намаляване на опожарените площи, като за съжаление броят на стихиите варира в много малки граници и е сравнително стабилен. Средновъзникващите пожари на територията на страната за последните 15 години са около 600 на година, като се опожарени около 100 хиляди декара. Намаляващият брой на опожарените части у нас се дължи основно на доброто взаимодействие между горските стопанства и пожарните служби. За правилна и навременна намеса е осигурена и техника за гасене на пожари в горските стопанства, както и ново оборудване със съвременна техника в пожарните служби.

Автор: Елена Дочева

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates