Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Виетнам тества ваксина за АЧС

Актуални агро новини.Виетнам тества ваксина за АЧС.

За успешен тест на ваксина срещу Африканската чума по свинете съобщават от виетнамското земеделско министерство. Международни експерти посрещнаха новината с голямо недоверие.

Според медиите в азиатската държава ваксината е разработена в Националния аграрен университет и е приложена както в лабораторни условия, така и в три ферми с домашни свине, засегнати от вируса. От 33 ваксинирани животни 31 не показват никакви признаци на заболяването, въпреки че са в едно и също помещение като заболелите.

По думите на земеделския министър в Ханой Виетнам съвсем скоро ще разполага с ефективна ваксина срещу Африканската чума. Тези твърдения се посрещат с голямо недоверие от международни експерти, които смятат, че са нужни още много години, преди изследванията да доведат до задоволителни резултати.

В много научни институти вече са прекратени експериментите за разработка на ваксина чрез умъртвени вируси. В момента повечето изследователски екипи в Съединените щати, Европа и Китай работят с живи вируси, но те носят много по-голям риск.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates