Актуални агро новини.Фонд "Земеделие" търси начин да обезщети стопаните, чиито животни са убити заради Африканската чума.

В началото на следващата седмица ще има среща с областни управители от Северна България, представители на Агенцията по безопасност на храните и горските предприятия, на която ще се обсъжда чумата по свинете и ще се търсят варианти за справяне с проблема. Освен това Фонд „Земеделие“ ще търси начин да обезщети собствениците на вече избити животни, въпреки че те не са били регистрирани, обяви ресорният министър Десислава Танева, предаде БНР. 

"Това ще е и целта на срещата в понеделник - отново масирана информационна кампания до всеки заден двор във високорисковите зони, които са вече определени, още като е възникнало заболяването от Бабоха. До момента в България това е едва втори случай и евтаназираните животни са 36 домашни тип "заден двор". Те нито са регистрирани, това означава, че марките им за биосигурност, което е най-големият проблем, липсват. Въпреки това във вторник планираме управителен съвет на ДФ "Земеделие" за възможен механизъм, по който стопаните, на които бяха евтаназирани животните, да получат определено обезщетение."