Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Без глифозат - повече оран

Актуални агро новини. Без глифозат - повече оран. При забрана на хербициди, които

съдържат глифозат стопаните ще трябва много по-често да орат земята, а това допринася за по-лесната ерозия на почвите. За това предупреди президента на Германския земеделски съюз Йоахим Руквид. 

На пресконференция по повод началото на жътвата във Федералната Република Руквид обясни, че фермерите в страната през последните 25 години са преминали към методи за обработка на почвите, които са по-щадящи и понякога дори изцяло изключват всякаква оран. На определени периоди това изисква прилагането на хербициди, за да се гарантират добри добиви, изтъкна той, напомняйки за тоталната забрана за ползването на глифозат, гласувана преди дни от австрийския парламент.

Ако Германия също забрани хербицида, това ще принуди стопаните отново да се върнат към плуга, което обаче противоречи на исканията от страна на обществото и политиката за повече екология и защита на климата в селското стопанство, смята Руквид.

По-честата оран ще наруши способността на почвите да задържат вода и ще ги направи по-чувствителни към ерозия. Според шефа на германските фермери не бива да се повтаря грешката, допусната със забраната на някои неоникотиноиди при отглеждането на рапица и захарно цвекло. При тези култури някои държави имат забрана, други пък нямат. Така се получава дисбаланс, който вреди на конкурентоспособността на фермерите в отделните страни.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates