Актуални агро новини.Със срив на цените за овчата вълна приключи стопанската 2018/19 година в Австралия.

 

Със срив на цените за овчата вълна приключи стопанската 2018/19 година в Австралия. Според представители на бранша причината трябва да се търси при американския президент Доналд Тръмп и търговската война, която той води с Китай.

При последния търг за сезона цената на килограм почистена вълна падна до 17,15 австралийски долара, или 10,67 евро. Това е най-ниското ниво от 18 месеца насам и с 16 процента под цената от юни миналата година. Изтъргуваното на източноавстралийската вълнена борса количество е с 12 на сто по-малко, отколкото през миналия сезон.

Основната причина за срива на цените е търговската война между Съединените щати и Китай, за където Австралия продава 80 процента от вълната. "Търговската война на Вашингтон с Пекин, напреженията с Индия и заради ядрената програма на Иран доведоха до всеобхватна икономическа несигурност, от която пострадаха и цените на вълната", посочват от австралийския секретариат за вълнената промишленост.

Търговци на Петия континент съобщават за намаляващи поръчки на готови продукти, както и за по-малка преработка на вълна в Китай. В резултат там се натрупват големи количества, тъй като американските клиенти са станали много предпазливи, когато купуват от Народната република. (schweizerbauer.ch)