Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Заразата от африканска чума по свинете се превръща в световен проблем

Заразата от африканска чума по свинете се превръща в световен проблем, предупреди по БНР д-р Мирослав Първанов от Асоциацията на ветеринарните лекари за продуктивни животни. Той подчерта, че става дума за изключително заразно заболяване, за което няма ваксина и няма лечение.

"Каквито и мерки да взимаме, цялата ветеринарна общност в България да се мобилизира, ако ще и други да дойдат от чужбина, ако ще и цялата жандармерия и полиция да участва, без съзнанието на хората, които крият отглеждането на животни и разпространяват хранителни продукти в такава тежка епизоотична ситуация, няма как да се справим с това заболяване", изтъкна д-р Първанов.

Подлагаме на риск икономиката на страната, каза специалистът, но в същото време отбеляза, че Агенцията по храните и ветеринарите са "абсолютно подготвени с всички разписани правила" в световната практика и реагират ме адекватно. "За съжаление това заболяване очевидно се разпространява извън територията на всякакви граници, мащабът му е огромен и очевидно трябва в световен мащаб да се търси решение на проблема", коментира д-р Първанов.

Вече многократно бе съобщено за липсата на всякакви мерки при отглеждане на рискови прасета в личните стопанства в т.нар. задни дворове. Още миналия септември, когато се разбра, че АЧС е на прага ни, кметове съветваха стопаните да не чакат Коледа, а веднага да се разделят с прасетата от двора, защото там рискът от заразата е най-висок. Тогава собственици на свинекомплекси обсъждаха с ветеринарните власти как и дали въобще може броят на рисковите прасета "в задния двор" да се намали, без да се ощетяват стопаните. Тогава от свинекомплексите изразиха готовност да компенсират с месо собствениците на животни, които ги заколят, за да намалят опасността от чумата, съобщи agri.bg.

Вчера министрите на земеделието на държавите-членки в Европейския съюз (ЕС) обсъдиха ситуацията със заболяването африканска чума по свинете. Министър Десислава Танева акцентира върху допълнителни мерки за контрол на храните, които преминават през границите. Tя посочи, че именно те са рискови за пренасяне на заболяването. България настоява за навременно финансиране от Европейската комисия по линия на ветеринарните програми за справяне с болестта. Десислава Танева заяви, че тази помощ е изключително важна и страната ни очаква подпомагане за извършените действия от миналата година.

Танева припомни, че първият случай на заболяването е регистриран за първи път в България през 2018 г. "През предходната седмица регистрирахме още няколко огнища. От миналата година прилагаме план с мерки за превенция и борба срещу АЧС. За нас заболяването е изключително опасно, защото страната ни има добре развит индустриален сектор в свиневъдството с брутна продукция около 130 млн. евро за 2018 г. Свинското месо е с най-висок дял на потребление от населението ни", посочи още министърът.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates